Provinciale Statenleden aangesproken op Twitter-discussie (omroepbrabant.nl)

De fractieleiders van de provinciale SP en PVV hebben de Statenleden Veerle Slegers (SP) en Alexander van Hattem (PVV) aangesproken op hun heftige discussie afgelopen weekend op Twitter. Zowel SP-fractieleider Nico Heijmans als PVV-fractieleider Ronald Dol is van mening dat die discussie uitvechten via Twitter "niet handig" was.

Het begon allemaal met een tweet van Veerle Slegers, die een linkje rondstuurde met 'tips voor als je gearresteerd' wordt, gericht op deelnemers aan de demonstraties dit weekeinde van Occupy tegen de financiële wereld. Alexander van Hattem reageerde met de tekst: 'radicaal activistische tips van de SP'. Slegers antwoordde: 'Beter dan een neo-fascistisch verleden, mijnheer Van Hattem'.

Waarna de discussie ontspoorde en zelfs landelijke aandacht kreeg door een artikel op GeenStijl.nl.


Niet zo verstandig

SP-fractieleider Nico Heijmans heeft met Veerle Slegers gesproken over de Twitter-discussie. "Ik heb gezegd dat ze zich niet moest laten provoceren en aangegeven dat het misschien niet zo verstandig is om via Twitter een discussie aan te gaan."

Heijmans vindt Twitter namelijk uitermate ongeschikt als medium om op te discussiëren. "Elke nuance valt weg, er is geen echte discussie mogelijk en het eindigt bij voorbaat al in het roepen van oneliners. Dat is niet zo handig."


'Zinloze tijdsbesteding'

Heijmans verstuurt zelf dan ook niet vaak een tweet. "Ik vind Twitter eigenlijk een beetje een zinloze tijdsbesteding. Naast Twitter waarschuw ik mensen ook om niet per email te discussiëren. Vaak komen dingen harder aan dan ze zijn bedoeld. Ik adviseer dan ook om tot tien te tellen voor je wat twittert."

Heijmans wil ook na de Twitter-discussie tussen Slegers en Van Hattem geen social media-beleid binnen de SP. "Daar is geen sprake van. Iedereen is vrij om te doen wat ze willen. Er is gewoon vrijheid van meningsuiting, maar ik doe wel een beroep op het gezond verstand van mensen. Om regels aan het gebruik van social media te verbinden, wordt echter binnen de SP niet over nagedacht."


Politieke arena

PVV-fractieleider Ronald Dol is het met Heijmans eens dat Twitter geen geschikt medium is om te discussiëren. "Wij willen onze politieke tegenstanders in de Provinciale Staten bestrijden in de politieke arena, niet alleen via Twitter."

Dol heeft Alexander van Hattem aangesproken op de Twitter-discussie met Veerle Slegers. "Ik heb hem en de andere fractiegenoten gezegd dat ik zijn manier van reageren niet zo op prijs heb gesteld. Wat je op Twitter plaatst, kan zo op een verkeerde manier naar buiten komen." Dol benadrukt dat Twitter niet het medium is waarop hij de discussie tussen Van Hattem en Slegers had willen zien. "Het gaat dus niet om de inhoud van de discussie, maar de manier waarop dit naar buiten komt."


Welles-nietes

Op zich heeft Dol geen probleem met het gebruik van Twitter. "Je kunt het zeker gebruiken voor politieke doeleinden. Maar het moet niet verzanden in een welles-nietes-discussie."

In tegenstelling tot de SP heeft de PVV wel een social media-beleid. "Als Statenlid van de PVV is wat je twittert nooit alleen persoonlijk, je verkondigt ook de boodschap van de partij. Normaal verlopen alle mediacontacten via mij, maar met Twitter kan dat niet. Daarom heb ik mijn fractiegenoten gevraagd terughoudend te zijn in wat ze twitteren. Dat betekent wel dat je mensen alleen achteraf ergens op aan kunt spreken."

Twittertips
De commotie die ontstond na de Twitter-discussie tussen Slegers en Van Hattem, leert dat niet alles even geschikt is om op Twitter te zetten. Social media-expert Annewil Neervens van Omroep Brabant zette daarom eens op een rij waarvoor Twitter geschikt is, en wat je beter kunt vermijden.

Bron: omroepbrabant.nl

Weergaven: 12, volg nieuws via deze website, Twitter:

of download de gratis Nederland 2.0-app: